Alimentatie
Gespecialiseerde alimentatie advocaten.
In Nederland geldt er een alimentatieplicht. Dit houdt in dat je ook al is het huwelijk ontbonden, jullie nog steeds financieel verantwoordelijk zijn voor elkaar. Deze onderhoudsplicht geldt tussen de partners en als er kinderen bij jouw echtscheiding zijn betrokken. Partneralimentatie is logischerwijs tussen de partners en kinderalimentatie is een verdeling van de kosten die gemaakt dienen te worden voor de opvoeding. Het betalen van de alimentatie wordt berekend aan de hand van een rekenformule, de zogenaamde Tremanormen. De duur van de alimentatie is sterk afhankelijk van jullie situatie en kent dus geen vast stramien. Alimentatiezaken kunnen zorgen voor geschillen tussen jou en jouw (ex)partner. Het is daarom verstandig om tijdig een mediator of echtscheidingsadvocaat in te schakelen om verdere escalatie te voorkomen. Tevens krijg je direct een duidelijk overzicht van jouw persoonlijke situatie.
Ga je scheiden en heb je kinderen onder de 21 jaar die niet financieel zelfstandig zijn? Dan dienen er afspraken gemaakt te worden over de kinderalimentatie. De alimentatieplicht geldt voor één van de niet verzorgende ouders. In de meeste gevallen zal het kind na de echtscheiding bij één van de ouders blijven wonen. Deze ouder is dan ook vaak de verantwoordelijke ouder over het kind. De opvoeding van kinderen brengt natuurlijk een hoop kosten met zich mee, waardoor de kinderalimentatie in het leven is geroepen om de kosten van de opvoeding evenredig te verdelen over de ouders. Het is aangeraden om afspraken over de kinderalimentatie op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Zo weten jullie beide waar jullie aan toe zijn en kunnen er hier geen geschillen meer over ontstaan.
Ga je scheiden en heb je niet genoeg inkomsten om te voorzien in jouw levensonderhoud? Dan heb je (ex)partner de plicht om bij te dragen aan de kosten van het levensonderhoud. Dit is geregeld in de partneralimentatie. Afspraken hierover kunnen in onderling overleg vastgelegd worden. Hierbij kan je een mediator of echtscheidingsrecht advocaat inschakelen. Kom je er samen niet uit? Dan beslist de rechter over de hoogte van het bedrag. Aan partneralimentatie zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo vervallen de afspraken als de partner zelf genoeg geld verdient, hij of zij opnieuw trouwt, gaat samenwonen of als hij of zij een geregistreerd partnerschap aangaat.
Als je huwelijk vóór 01-07-1994 is afgesloten, dan gelden de afspraken over partneralimentatie die je bent overeengekomen met jouw (ex)partner of die zijn vastgesteld door de rechter. Voor huwelijken na deze datum gelden een aantal wettelijke termijnen. Maximaal 12 jaar met kinderen, maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen en die langer duurde dan 5 jaar en net zolang als het huwelijk duurde zonder kinderen korter dan 5 jaar.
De alimentatie berekenen is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie. Zo dient de kinderalimentatie berekend te worden als jullie gezamenlijk kinderen hebben en de partneralimentatie verplichting kan er ook zijn als jullie gaan scheiden of het geregistreerd partnerschap beëindigen. Dit heeft natuurlijk grote financiële gevolgen, waardoor het van belang is om goed inzichtelijk te krijgen welk bedrag qua alimentatie je moet betalen of juist ontvangen. Aan de hand van alimentatienormen kan een alimentatie advocaat de alimentatie berekenen. Deze normen zijn opgenomen in het Nederlands recht en dus juridisch sluitend. De draagkracht van de partners is hierin vaak leidend. Heeft één van de partners bijvoorbeeld een minimum loon kan er niet verwacht worden dat deze partner in een financieel onmogelijke positie komt. Wil je precies weten waar je aan toe bent of heb je een vraag met betrekking tot de alimentatie? Schakel tijdig een alimentatie advocaat in voor juridische ondersteuning.
Jaarlijks vindt er in november vanuit de overheid een alimentatie indexering plaats. Deze alimentatie indexering speelt een grote rol in het bedrag dat je dient te betalen aan partneralimentatie en kinderalimentatie. Deze verhoging in percentages gaat in op 1 januari van het volgende jaar en geldt voor het hele jaar. Als betaler van alimentatie is het je verplichting om deze verhoging zelf in de gaten te houden en vanaf 1 januari over te maken naar de ex-partner. Doe je dit niet, dan kan de alimentatie teruggevorderd worden tot 5 jaar geleden. Let hier dus goed op om niet voor verrassingen komen te staan. Wil je weten wat de alimentatie indexering betekend voor je of wil je bezwaar maken tegen de hoogte van alimentatie? Een alimentatie advocaat kan je helpen bij allerlei alimentatie gerelateerde zaken. Via echtscheidingsrechtadvocaten.nl kan je contact opnemen om een geschikte advocaat alimentatie te vinden.
Als jullie besluiten de relatie te stoppen is dit natuurlijk een moeilijke periode. Zeker als er kinderen in het spel zijn is het van groot belang om samen heldere afspraken te maken over onder andere de alimentatie. Maar wat doe je bijvoorbeeld als de ex-partner zich niet houdt aan het betalen van de alimentatie of wat als je het oneens bent met de hoogte van de alimentatie? In de praktijk kunnen alimentatie vraagstukken al snel leiden tot een geschil met de ex-partner. Benader een alimentatie advocaat als je tegen een conflict aanloopt of als je graag juridisch advies wilt over jouw positie. Gespecialiseerde alimentatie advocaten weten van de hoed en de rand en kunnen je alles vertellen over alimentatie.