Co-ouderschap
Gespecialiseerde co-ouderschap advocaten.
Na een scheiding worden er afspraken gemaakt over de kinderen. Vaak gebeurt dit door afspraken te maken over de zorgtaken, opvoed taken en omgangsregelingen met de kinderen. Co-ouders kiezen vaak voor een verdeling van deze taken. Co-ouderschap is niet in de wet geregeld, waardoor ouders dit in samenspraak met elkaar moeten vastleggen. Afspraken over de co-ouderschap kunnen worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Bij een echtscheiding kunnen afspraken hierover worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, waarvan het ouderschapsplan een onderdeel is. Zijn jullie niet getrouwd? Dan is het alsnog verstandig om afspraken vast te leggen in een document. Wil je een scheiding aanvragen en een echtscheidingsconvenant opstellen? Dan heb je een echtscheidingsadvocaat nodig.
Scheiden met kinderen? Het is belangrijk om als ouders goed samen te werken in het belang van het kind. De verdeling van de kosten dient evenredig te worden vastgesteld en spreek met elkaar af op welke manier jullie elkaar informeren over zaken die de kinderen betreft. Blijft het kind de ene week bij jou of de partner of alleen in de weekenden? Door hier eerlijk met elkaar over te praten, zal je merken dat jullie er op een goede manier samen uitkomen. Probeer ook zoveel mogelijk de kinderen te betrekken in de afspraken. Zeker wat oudere kinderen hebben ook hun eigen wensen en ideeën over hun leven en hoe hun dit in willen delen. Zijn er vragen en/of onduidelijkheden? Een scheidingsadvocaat kan je hierover informeren en vertellen waaraan goede afspraken dienen te voldoen.
Er dient logischerwijs een eerlijke verdeling gemaakt te worden over de opvoeding en verzorging van de kinderen tussen de ouders. Dit geldt ook voor de kosten die hiermee gepaard gaan. Als één van de ouders aanzienlijk minder verdient dan de ander, kan er na de echtscheiding bepaald worden dat je kinderalimentatie en/of partneralimentatie dient te betalen. De hoogte van alimentatie wordt vastgesteld aan de hand van rekenmodellen die per situatie verschillen. Dit is dan ook vrij complexe materie waar veel zaken betrekking op hebben. Wil je weten wat dit in de praktijk voor jouw situatie betekent? Schroom niet om tijdig een alimentatie advocaat te benaderen en aan de advocaat je zaak voor te leggen.
In november van elk jaar vindt er via het Minister van Justitie een alimentatie indexering plaats. Dit houdt in dat vanaf januari het alimentatiebedrag met een x percentage zal worden verhoogd. Als betaler van alimentatie ben je zelf verantwoordelijk voor het doorvoeren van deze verhoging op de maandelijkse overboeking.
Niemand kan in de toekomst kijken, waardoor het kan gebeuren dat afspraken over co-ouderschap niet meer haalbaar zijn. Het is in dit geval dan zaak om samen met de andere co-ouder het co-ouderschap te herzien. Dit kan middels een aanpassing in het ouderschapsplan. Helaas leidt dit in de praktijk nogal eens tot geschillen tussen de co-ouders. Wil één van de partijen niet meewerken en helpt zelfs mediation niet? Dan rest er niks anders dan een eenzijdig verzoek tot aanpassing van het co-ouderschap te doen bij de rechtbank. Hier heb je wel een advocaat voor nodig. Wil je precies weten wat je rechten en plichten zijn? Een co-ouderschap advocaat kan je hier meer over vertellen.
Heb je een advocaat of echtscheidingsmediator nodig om afspraken te maken over co-ouderschap? Schroom dan niet om je te laten adviseren door een deskundige advocaat of mediator. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je het co-ouderschap wilt aanpassen. Er gebeuren natuurlijk altijd dingen in het leven die invloed hebben op de kinderen of de zorg en omgangsregeling met betrekking tot de kinderen. Probeer er dan samen met je (ex)partner uit te komen. De overeengekomen afspraken kunnen worden opgenomen in een nieuw ouderschapsplan. Een echtscheidingsadvocaat of mediator kan je informeren over de mogelijkheden om het co-ouderschap aan te passen.